Zbulohet Wasp-62b, planeti gjigand pa re ndodhet 575 vjet dritë larg 0 30

Zbulohet një planet gjigant pa re dhe ndodhet 575 vjet dritë larg dhe quhet Wasp-62b.

Atmosfera e saj e pastër e bën më të lehtë studimin e përbërjes kimike të planetit dhe kjo mund të ndihmojë në identifikimin se nga çfarë është bërë kjo botë e huaj dhe si u formua.

Rezultati i kërkimit u botua në ”Astrophysical Journal Letters”, nga grupi i Qendrës Amerikane për Astrofizikën Harvard & Smithsonian, i koordinuar nga Munazza Alam.

Planeti ka një masë që është rreth gjysma e masës së Jupiterit, por është një i ashtuquajtur “Jupiter i nxehtë”, i cili është një gjigant shumë i nxehtë i gazit sepse është shumë afër yllit të tij.

Në fakt, ndryshe nga Jupiteri, i cili, për shkak të distancës së tij nga Dielli kërkon gati 12 vjet për të përfunduar një orbitë, Wasp-62b përfundon një rrotullim rreth yllit të tij në vetëm katër ditë e gjysmë.

Studiuesit e studiuan atë falë të dhënave nga teleskopi hapësinor ”Hubble”, i menaxhuar nga NASA dhe Agjencia Europiane e Hapësirës (ESA).

Ky planet fillimisht nuk i bëri shumë përshtypje Alamit, por më pas studiuesi ndryshoi mendim duke e studiuar më thellësisht.

”Nëse do të kishte pasur re ose mjegull, këto do të kishin errësuar nënshkrimin e plotë të natriumit. Kjo është provë se po shohim një atmosferë të pastër”, shtoi ai.

Planetët pa re janë jashtëzakonisht të rrallë dhe astronomët besojnë se studimi i tyre mund të çojë në një kuptim më të mirë të mënyrës se si ata u formuan.

Rrallësia e tyre sugjeron që ata mund të jenë formuar ndryshe nga shumica e planetëve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pse SHBA është kundër “pasaportës së vaksinimit” 0 4

Administrata e Presidentit Joe Biden ka thënë se nuk do të përfshihet në sistemin kombëtar për “pasaportën e vaksinimit”, duke ia kaluar barrën kompanive private për të zbatuar mekanizmat, që njerëzit të provojnë se janë të vaksinuar për udhëtime dhe aktivitete të tjera.

Por, përse amerikanët janë të ndarë për pasaportën dixhitale që do të tregonte nëse janë të vaksinuar apo jo?

Çertifikata e vaksinimit është çështje e debatueshme në Shtetet e Bashkuara. Madje, disa guvernatorë republikanë kanë lëshuar urdhëra ekzekutivë që i ndalojnë ato në shtetet e tyre.

“Amerikanët shpesh janë shumë skeptikë për idenë e çdo gjëje që vihet nën pushtetin e qeverisë federale. Ata thonë se ky lloj centralizimi bie ndesh me privatësinë ose lirinë,” thotë Jeffrey Bennet, profesor për shëndetin dhe komunikimin në Universitetin Vanderbilt.

Administrata Biden po i nxit kompanitë private që të ofrojnë zgjidhjet e tyre, ndërsa do të japë udhëzime për të përmbushur standarde të caktuara, përfshi qasjen dhe përballueshmërinë.

Edhe Organizata Botërore e Shëndetësisë është kundër idesë së pasaportës së vaksinimit për udhëtime mes vendeve. Margaret Harris është zëdhënëse e Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Vendimi për baret dhe restorantet: Nga nesër të hapura me dy orë më shumë 0 5

Duke filluar nga dita e nesërme, lokalet dhe restorantet do të qëndrojnë hapur me dy orë më shumë: nga ora 06:00 e mëngjesit deri në orën 22:00 të mbrëmjes. Kjo përkon edhe me orarin e lëvizjes së qytetarëve. Vendimi u mor sot nga Komiteti Teknik i Ekspertëve, nisur nga situata e përmirësuar me koronavirusin në vendin tonë.