PR, Mbledhje kryesie : Fatmir Mediu bëri disa sugjerime të Partisë Republikanë që duhet të përfshihen në programin e përbashkët të qeverisjes së opozitës 0 52

Në mbledhjen e kryesisë së PR kryetari Fatmir Mediu bëri disa sugjerime të Partisë Republikane që duhet të përfshihen në programin e përbashkët të qeverisjes së opozitës:
Këto propozime përfshijnë zgjidhjen e çështjes së pronës private në mbështetje të pronarit te ligjshëm, të përndjekurit politik, reforma regullatore në ekonomi si dhe politika e jashtme dhe interesi kombëtar
Ne fjalën e tij ai tha se:

Programi që ka paraqitur Partia Demokratike është një program jashtëzakonisht pozitiv, i cili ka ndërtuar tashmë një alternativë, në raport me mashtrimet dhe me korrupsionin dhe me këtë që ka ndërtuar anti-shtetin e Edi Ramës.
Ajo që është e rëndësishme, e kam thënë edhe më parë, është e domosdoshme që ky program të kthehet në një program i opozitës, ku të gërshetohen dhe të përfshihen dhe idetë e partive të tjera politike opozitare, në mënyrë që të jetë program i qeverisjes i opozitës.
Padyshim edhe ne kemi ecur në platformën në programin tonë politik dhe elektoral, dhe unë do të doja që të ngre këtu disa çështje të cilat mendoj që duhen përfshirë patjetër në programin e qeverisjes së nesërme.
Në qoftë se ka një krim të kryer mbi shoqërinë shqiptare por edhe mbi ekonominë shqiptare është cështja e pronës private. Janë mbi 8 mijë viktima nga mosrespektimi i të drejtës së pronës private në Shqipëri dhe çështja e pronës private është sa një çështje e të drejtës, është një çështje sociale, është një çështje ekonomike është dhe një çështje politike.

Unë vlerësoj qëndrimin e Partisë Demokratike për ta riparë pozicionin e vet në raport me pronat dhe meqënëse Partia Republikane ka qenë partia e vetme në mbështetje të lirisë dhe të drejtës së pronës të përcaktuar në Kushtetutë, mendoj që duhet të kordinojmë qëndrimin tonë, në mënyrë që t`i shërbejmë më në fund kthimit të pronës tek i zoti dhe kompensimit me vlerën e tregut.
Kjo është një domosdoshmëri përballë jo thjesht pronarëve, por përballë shoqërisë shqiptare.

Unë vlerësoj maksimalisht që Partia Demokratike ka angazhuar dhe në drejtim të fushatës elektorale figura nga të përndjekurit politikë që vijnë nga familje tërësisht të përndjekura dhe ky është një hap jashtëzakonisht pozitiv, por nuk është e mjaftueshme që ne të përqëndrohemi vetëm në disa figura, por ta shohim çështjen e të përndjekurve politikë si një detyrim të së djathtës karshi asaj shtrese e cila është persekutuar nga regjimi komunist dhe patjetër duhet vendosur një standart marrëdhëniesh të tjera në vlerësimin e kontributeve, të angazhimeve të tyre, të mundësive ekonomike, të mundësive të punësimit, në angazhime të drejtpërdrejta të cilat kërkojnë një plan shumë të qartë, por mbi të gjitha mendoj që e gjithë kjo shtresë e të përndjekurve politikë kërkon vlerësimin e drejtë historik të asaj që ka ndodhur në Shqipëri, gjë që nuk u bë asnjëherë.

Besoj që një pikë e vlefshme që duhet të trajtojë programi i opozitës është dhe një politikë e jashtme sa më e qartë, sepse Edi Rama ka deformuar apo devijuar boshtin euro-atlantik të integrimit që ka qenë busulla orientuese e shqiptarëve.

Është shumë e rëndësishme reforma rregullatore, e cila duhet të synojë në 3 pika:
E para: Rritja e besueshmërisë së publikut tek stabiliteti makrofiskal. Rritja e borxhit publik dhe detyrimet e shumta të ndërmarra në kontrata pothuajse tërësisht korruptive të PPP-ve, shifrat kontradiktore që raportohen në lidhje me treguesit kryesor buxhetorë nga qeveria dhe Kontrolli i Lartë i Shtetit, kërkojnë masa të jashtëzakonshme, shumë të forta nga ana e qeverisë sonë nesër, për të kthyer besimin e publikut tek financat, dhe liria ekonomike në treg kërkon padyshim të tjera standarte që kanë të bëjnë me reformën rregullatore dhe vendosjen e detyrimeve ligjore përballë gjithë institucioneve për të respektuar lirinë e tregut dhe për të respektuar raportet e drejta me biznesin, pra jo një mbivendosje të shtetit mbi biznesin por një partneritet të shtetit me biznesin për të krijuar hapësira, vende pune, që krahas politikave fiskale, taksave të ulëta, të kemi një raport të drejtë të shtetit me biznesin.

Një pikë tjetër do të ishte dhe përsa i përket pasurive publike të cilat krijojnë përfitime për shoqërinë. Pra përgjithësisht pasuritë publike këtu konsiderohen si pronë e shtetit që shteti mund t’i japë dhe mund të ndërtojë marrëdhënie në mënyrë preferenciale duke bërë politika klientelistë të cilat asnjëherë nuk i kanë shërbyer zhvillimit të ekonomisë kombëtare, interesit kombëtar, por interesave specifike të disa individëve dhe politikave korruptive të qeverisë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

“Është në dëm të mjedisit”, Elon Musk bën njoftimin: Makinat e Tesla-s nuk mund të blihen me Bitcoin 0 12

 

Kompania e makinave elektrike Tesla, ka pezulluar blerjen e automjeteve të tyre, përmes parasë elektronike Bitcoin.

Lajmi është bërë i ditur nga themeluesi i kompanisë, Elon Musk. Në një postim në rrjetin social “Tëitter”, ai thotë se mbetet shqetësuese rritja e shpejtë e përdorimit të Bitcoin, e këtë e arsyeton si një dëm për mjedisin.

“Ne jemi të shqetësuar rreth rritjes së shpejtë të përdorimit të lëndës djegëse fosile për rrjetin dhe transaksionet Bitcoin, veçanërisht qymyri i cili ka emetimet më të këqija se çdo lëndë djegëse tjetër.

Kriptomonedhat janë një ide e mirë në shumë nivele dhe në besojmë se ai ka një të ardhme premtuese, por kjo nuk mund të vijë si një kosto e madhe për mjedisin”- shkroi Musk.

“Pas errësirës gjithmonë vjen drita”, Kryemadhi urim për besimtarët: Sot është dita e krijimit të një fryme të re për të cilën qytetarët kanë nevojë 0 12

Kryetarja e Lëvizjes Socialiste për Integrim, Monika Kryemadhi ka uruar besimtarët myslimanë për festën e Fiter Bajramit.

Në një prononcim për mediat, ajo ka thënë se pas errësirës vjen drita dhe uroi që për shqiptarët të vijë frymë e ndryshim i ri, për të cilën sipas saj, qytetarët kanë nevojë.

“Sot kemi një ditë pak gri, por gjithmonë pas errësirës vjen drita dhe ajo që dua të theksoj sot në këtë ditë Fiter Bajrami, dua t’ju uroj gjithë shqiptarëve pas një muaji stërmundimesh dhe agjerimesh për të shlyer të gjitha mëkatet e jetës.

Sot është dita e madhe e krijimit të një jete të re, e krijimit të një fryme të re, e një begatie dhe një solidariteti, për të cilën sot shqiptarët kanë nevojë më shumë se kurrë. 

Do doja që tju uroja gjithë shqiptarëve këtë Fiter Bajram, jo vetëm shqiptarëve myslimanë, por të gjithë shqiptarëve kudo që janë. Sepse në këto ditë të rëndësishme të bashkimit, që janë ditët më të rëndësishme për familjen shqiptare, për atë institucion që është shumë më i rëndësishëm se çdo gjë tjetër.

Besimi në Zot është ajo që u jep kurajon dhe forcën. Na jep forcën për tu ngritur, na jep forcën për të përballuar sfidat dhe na jep forcën për të gjetur sfida të reja, jetë të re, angazhime të reja, të cilat janë të domosdoshme për të gjithë ne. Faleminderit, gëzuar dhe për shumë vjet tē gjithëve.”, u shpreh Kryemadhi.