Çmimet e paketave në stratosferë: Kompanitë celulare me detyrime të prapambetura prej vitesh, ku i çojnë taksat?! 0 40

Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare pas ankesave të pafundme të qytetarëve duket se po mundohet të shtojë kërkesat dhe kontrollin mbi operatorët telefonikë. Pak ditë më parë, përmes një procedure prokurimi, është kërkuar një konsulent për të bërë një rishikim dhe plotësim të kuadrit të tij ligjor duke synuar në plotësimin e disa boshllëqeve si dhe zgjidhjen e ngërçeve në disa hallka.

Taksa të papaguara!

Një nga qëllimet kryesore të ndryshimeve është mbledhja e detyrimeve të prapambetura që kanë krijuar operatorët ndër vite. Madje AKEP kërkon që mbledhja e detyrimeve të prapambetura t’i jepet si një e drejtë dhe titull ekzekutiv. Çka do të thotë që përmes këtij titulli AKEP do mund t’i vjelë këto detyrime edhe me forcë.

Në këto kushte AKEP kërkon që me përshtatjen në kuadrin ligjor të mbledhë në vijim detyrimet e prapambetura që i kanë operatorët ndër vite duke kërkuar që faturat që lëshohen nga AKEP të jenë titull ekzekutiv.

Nuk e dimë se ku i çojnë kompanitë celulare taksat që pretendojnë se paguajnë nëpërmjet nesh, po aq sa nuk dimë as përse tarifat e kompanive celulare në Shqipëri janë më shtrenjtë dhe me më pak oferta se tjetërkund në botë.

OK! Një gjë e dimë me siguri, kompanitë abuzojnë-klientët abuzohen. Normalisht, kompanitë gjejnë vend e bëjnë kuvend. Teksa kontrolli mbi to është i papërfillshëm e i paguximshëm, ato gjejnë madje edhe kurajon të gënjejnë me reklama boshe me paketa që nuk japin as çerekun e asaj që ju marrin qytetarëve e me një sërë shkeljesh të tjera që i kemi trajtuar e do i trajtojmë në vijim!

Jemi ankuar publikisht dhe i kemi bërë thirrje Autoritetit të Konkurrencës dhe AKEP, dhe do vijojmë tu bëjmë, ndonëse kemi bindjen se edhe ata nuk do e prishin fare terezinë. Thjesht do mjaftohen me ndonjë paralajmërim të zbehtë si ky i fundit.

AKEP kërkon rritjen e taksave

Po ashtu, AKEP sjell në vëmendje se operatorët e tregut duhet t’i paguajnë më shumë para.

Kështu referuar dokumentit thuhet se strukturat e AKEP gjykojnë se pagesa vjetore për institucionin nga operatorët, e cila nuk duhet të kalojë 0,5% të të ardhurave të tyre vjetore për komunikimet elektronike sipas dispozitave aktuale, duhet të rritet në nivelin 0,8%.

“Një kërkesë e tillë, që do ta çonte nivelin në mesataren evropiane është e justifikueshme, por do të ishte e pranueshme me kusht që tepricat e pagesave nga operatorët për AKEP të mbarteshin në buxhetet pasardhëse dhe që të bëhej një gjest lidhur me uljen e tarifës për përdorimin e frekuencave dhe taksës për shërbimet e radiokomunikacioneve që mblidhen nga AKEP, si agjent tatimor, për llogari të Ministrisë së Financave. Gjithashtu, do të ishte e drejtë që të dyfishohej pjesa që i takon AKEP nga mbledhja e kësaj takse, nga 5 në 10% të totalit.”- vlerëson AKEP.

Në fakt mbetet për tu parë se çfarë do ndodhë realisht me tregun e telekomunikacionit. Vetëm pak javë më parë ishte AKEP që lajmëroi se sipërmarrësit janë të detyruar të paraqesin në AKEP informacionin mbi tarifat e shërbimeve, si dhe çdo ndryshim të tyre me arsyetimet mbështetëse, jo më vonë se 15 ditë para hyrjes në fuqi të tarifave ose ndryshimeve të tyre.

Por, po ashtu, dy ditë më parë ju njohëm me rritjen e papritur të paketave nga Vodafone, teksa Autoriteti i Komunikimeve Elektronike dhe Postare nuk ndërmori asnjë veprim rreth kësaj.

Ndërkaq, kur pakënaqësitë ndaj kompanive celulare vijnë në rritje dhe ndërhyrja nga AKEP dhe AK është shumë e nevojshme, kjo e fundit mori një vendim aspak normal dhe të papranueshëm, duke mbyllur në heshtje hetimin e hapur për oligopolin e shkurtit të organizuar nga kompanitë celulare.

Në mënyrë të qartë dhe në shumicë institucionet rregullatore të tregjeve dhe AKEP, që lidhet drejtpërdrejtë me çështjen, dhe që paguhen nga taksapaguesit shqiptarë për të mbrojtur interesat publike, me veprimet dhe mosveprimet e tyre i shërbejnë interesave të tilla me shenja të qarta subjektivizmi dhe korrupsioni.

Kush e drejton realisht këtë treg? Monopolet, politika e jashtme, krimi ekonomik? Gjithçka mund të duket e kuptueshme, por perandoria e kompanive celulare jo. Mbrojta e konsumatorit është akoma në nivele OJF-sh që luftojë për mbijetesë, e që në kërkim fondesh, duan ta mbajnë mirë me të gjithë./iconstyle.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70-vite nga pushkatimi pa gjyq të 22 intelektualëve, Meta me mesazh të fortë: Më 25 prill triumfi i demokracisë dhe votës së lirë 0 12

Presidenti Ilir Meta ka reaguar përmes një postimi në facebook lidhur me 70-vjetorin e pushkatimit pa gjyq të 22 intelektualëve, të ekzekutuar me akuzën e stisur të hedhjes së një bombe në ish-Legatën Sovjetike në Tiranë. Ndërsa e konsideron ngjarjen një nga krimet më të rënda shtetërore të atij sistemi, që kurrë nuk duhet të harrohen, për të mos lejuar më të tilla tragjedi të përsëriten në të ardhmen.

Meta ndër të tjera Meta se “një popull që fle në demokraci, rrezikon që një ditë të zgjohet në diktaturë”.

“Ndaj 25 prilli do të jetë Dita e Triumfit të Demokracisë dhe Fuqisë së Votës të çdo qytetari të Republikës.”- shkruan Meta, në postimin e tij.

Postimi i plotë:
Me akuzën e stisur të hedhjes së një bombe në ish-Legatën Sovjetike në Tiranë, sot mbushen 70 vjet nga dita kur 22 intelektualë të shquar, qytetarë të pafajshëm, të ndershëm dhe atdhetarë, të lidhur tok me tela me gjëmba, u ekzekutuan barbarisht me pushkatim, pa gjyq.

Kjo masakër e llahtarshme, e kryer brenda një nate, simbol i terrorit ndaj mendimit ndryshe, është një nga krimet më të rënda shtetërore të atij sistemi, që kurrë nuk duhet të harrohen, për të mos lejuar më të tilla tragjedi të përsëriten në të ardhmen.

Duke nderuar kujtimin e viktimave të pafajshme Sabiha Kasimati, Tefik Shehu, Pjetër Guraziu, Jonuz Kaceli, Anton Delhysa, Haki Kodra, Gafur Jegeni, Myftar Jegeni, Manush Peshkëpia, Reiz Selfo, Qemal Kasaruho, Zyhdi Herri, Gjon Temali, Petro Konomi, Niko Lezo, Pandeli Nova, Thoma Katundi, Mehmet Shkupi, Ali Qorralliu, Fadil Dizdari, Hekuran Troka dhe Lluka Rashkoviç, masakra e 26 shkurtit 1951, na kujton sot se demokracia duhet të mbrohet çdo ditë dhe me çdo sakrificë.

Sepse “një popull që fle në demokraci, rrezikon që një ditë të zgjohet në diktaturë”.
Ndaj 25 prilli do të jetë Dita e Triumfit të Demokracisë dhe Fuqisë së Votës të çdo qytetari të Republikës. 🇦🇱

Kryetari I Partisë Republikane njoftoj kryesinë për marveshjen dhe kualicionin opozitar 0 20

Kryetari I Partisë Republikane njoftoj kryesinë për marveshjen e kualicionit opozitar Aleanca për Ndryshim si dhe qëllimin e këtij kualicioni.
Ne fjalën e tij ai tha se:
“ Bashkimi ka në thelb idenë e bashkimit të shqiptarëve për të garantuar largimin e një regjimi të korruptuar dhe për të mundësuar vendosjen e shtetit të së drejtës.
Në këtë marrëveshje që dorëzohet sot në Komisionin Qëndror të Zgjedhjeve, janë vlerësuar dhe konsideruar dy qëndrime të Partisë Republikane, të cilat kanë qenë dhe kriteret që ne të gjithë së bashku i kemi diskutuar si kriteret më të drejta në ndërtimin e një koalicioni, që është kriteri i vlerësimit të peshës elektorale të partive politike, pra proporcionalitetit në qarqe dhe nivel kombëtar të peshës elektorale të partive politike, në mënyrë që në procesin e ardhshëm elektoral të mos kemi vetëm një forcë politike që mund t`i bashkangjiten forca të tjera, por të kemi një aleancë qytetare, një aleancë politike dhe një vend për gjithësecilin aktivist, kandidat të partive politike, për të arritur maksimumin e votave dhe maksimumin e mandateve në këtë proces.

Ne diskutuam në parim me Partinë Demokratike dhe disa cështje që janë të interesit të përbashkët ose që vlerësojnë në mënyrë të përbashkët finalizimin e vendimit përfundimtar për ndarjen e kandidatëve sipas zonave zgjedhore. Kemi qenë dhe jemi dakord që ne si Parti Republikane dhe Parti Demokratike, duke qenë të hapur me njëri-tjetrin, bazuar në rezultatin e zgjedhjeve 2009 – 2013 apo edhe më vetë 2013, të përcaktojmë peshën e Partisë Republikane në cdo qark, dhe në bazë të kësaj peshe, të përcaktohet dhe pozicioni i Partisë Republikane. Brenda kësaj jemi po ashtu të hapur me njëri-tjetrin të diskutojmë se cilët janë kandidatët më efektivë në dy partitë tona, për të arritur në nivelin më të lartë të votave, dhe mundësinë për të shtuar mandatet , sepse qëllimi i Partisë Republikane është fitorja e shqiptarëve në datën 25 prill dhe fitorja e këtij koalicioni opozitar.

Mendoj që ne si Parti Republikane përsëri i kemi qëndruar më shumë se korrekt marrëdhënies me Partinë Demokratike dhe angazhimit tonë politik dhe elektoral, jo thjesht për të akomoduar individë të caktuar, por për të akomoduar interesat e Shqipërisë dhe të shqiptarëve dhe për të ndërtuar një koalicion funksional, i cili i shërben një marrëdhënieje të drejtë gjatë procesit zgjedhor por edhe mbas procesit zgjedhor, në një qeverisje në shërbim të interesave të shqiptarëve.”