Basha në takim me familjarë të të infektuarve me COVID-19, qytetarja: Mjekimi shkon 2 milion lekë 0 45

Kryetari i Partisë Demokratike, Lulzim Basha, u takua me qytetarë që kanë fituar betejën me COVID-19 duke dëgjuar përjetimet dhe sfidat e tyre.

Ata rrëfyen dhe se pagesat për trajtimin e virusit janë tepër të larta.

Pjesë nga diskutimet:

Qytetarja Xhemile Mema: Pak a shumë, janë probleme të njëjta. Problemi fillon nga 127-ta, kryesorja fare. Me prindërit e kalova në të njëjtën kohë. Të dy prindërit. U drejtuam për një skaner, privatisht gjithmonë, bëmë skanerin dhe me skaner babi u konfirmua pozitiv, ndërsa mami jo. Filloi mjekimi…
Lulzim Basha: Pas sa ditësh nga simptomat e bëtë skanerin?
Qytetarja Xhemile Mema: Pas 6 ditësh.
Lulzim Basha: Në shtet apo te privati?
Qytetarja Xhemile Mema: Në shtet, në shtet analizat dhe skanerin brenda ditës. Fatura në fund të ditës ishte 500 mijë lekë të vjetra, pa mjekim, vetëm ekzaminime për të konfirmuar që jemi dhe ku jemi me gjendjen.
Lulzim Basha: Fatura ishte 500 mijë?
Qytetarja Xhemile Mema: 2 skanerat dhe analizat e gjakut, kaq.
Lulzim Basha: Kushtuan 500 mijë lek?
Qytetarja Xhemile Mema: 500 mijë lek, po. Të nesërmen filloj mjekimin babi. Mori mjekim për të paktën 10 ditë edhe babi edhe mami, të nesërmen pjesëtarët e tjerë të familjes bëmë tampon privatisht. 4 tamponë, fatura për secilën ishte 100 euro domethënë 400 euro tampon, për të parë mënyrën se si do izoloheshim, se pjesëtarët e tjerë domethënë familjarët janë moshë më e madhe me probleme. Prej 10 ditësh u mjekuan të dy. Në këto 10 ditë infermieri vinte në shtëpi privatisht, mjekimin ua mora të dyve normalisht privatisht dhe në fund të ditës së dhjetë fatura minimale vetëm për një mjekim normal, nuk po them as aparat oksigjeni, vetëm analiza rikontrolli dhe fatura e mjekimit, ka qenë 2 milion lekë të vjetra. Domethënë me gjëra të domosdoshme, holluesi i gjakut, antibiotiku, infermieri, domethënë gjithë mjekimi bazë. Koha është sukses dhe koha apo ekzaminimi apo tamponi në kohë këtu padiskutim që mungon, padiskutim.

Lulzim Basha: Kjo është gjëja e parë dhe kryesore për këtë sëmundje dhe në qoftë se testohet në kohë e para e punës fillon trajtimi në kohë dhe e dyta kufizon kontaktet dhe në këtë mënyrë kufizohet përhapja e virusit. Është mungesa e testimeve dhe fakti që Shqipëria është vendi me testimet më të ulëta në botë, që është përgjegjësia kryesore e qeverisë.
Unë dhe askush tjetër nuk mund të bëjë përgjegjës qeverinë për pandeminë, por për përgjigjen ndaj pandemisë absolutisht ka qenë një keqmenaxhimin dhe një dështim total, që fillon me mungesën e testimeve dhe sot që flasim testimet janë më të ulëta në Europë, ndërkohë që numri i infeksioneve të raportuara po rritet nga dita në ditë dhe numri i infeksioneve të pa raportuara të jeni të sigurt sipas mjekëve me të cilët kam biseduar edhe mbrëmë, është 2-3 deri në 5 herë më i lartë se ajo që raportohet.
E para testimet, e dyta për të gjithë ato pacientë që do kalojnë kalvarin që ju vetë e keni kaluar, nga diagnoza te trajtimi. Nuk ka rezultate të dëshiruara, trajtimi i të sëmurëve në qoftë se nuk izolohesh në kohë. Nëse nuk e di kohën që je me COVID arrin në shifra të papërballueshme, shifra që më përmendet prej 2 milion lekësh. A ka familje shqiptarë që mund ta përballojë këtë? Apo ato shifra që përmendi zonja pre 700 mijë lekësh, me të ardhura 550 mijë lekë në muaj. Apo z. Muharrem që tha, po të mos kisha djalin emigrant s’do kisha shans.
Po atëherë, pyetja shtrohet, këta njerëz si kurohen?
Në mëshirë të kujt janë lënë?
Në mëshirë të fëmijëve, në mëshirë të fatit?
Po ata që nuk e kanë mundësinë, se nuk i kanë fëmijët emigrantë?
Po ata që nuk e kanë mundësinë të marrin borxh?

A të shënojnë emrin në listën e farmacisë, se farmacitë janë bërë me lista, edhe para COVID-it?
Kjo do të thotë t’i dënosh njerëzit e tu me vdekje. Dhe për këtë po, fajin e ka kryeministri, fajin e ka qeveria dhe s’mund të fshihet pas asnjë Komiteti, se këto janë vendime që i merr qeveria. Qeveria vendos se ku do t’i shpenzojë paratë e taksave që u kërkojnë njerëzve. Taksat i merr qeveria, taksat i shpenzon qeveria.
Dhe e treta, ka të bëjë me cilësinë e spitaleve. Se, në qoftë se mjekët kanë 6-7 muaj që punojnë në kushte çnjerëzore dhe spitalet janë plot. Janë me 4-5 pacientë në një dhomë, kur duhet të jenë jo më shumë se dy. Dhe ti nuk hap spitale të reja, apo nuk e bën të mundur aktivizimin e spitaleve rajonale, atëherë me duart e tua, si qeveri faktikisht po ndihmon edhe përhapjen e infeksionit, edhe rritjen e numrit të viktimave.
Kemi 6 javë që i kërkojmë ditë për ditë të hapi spitalet rajonale, mos të vinë të përplasen të gjithë në Tiranë. Ka premtuar që prej muajsh dhe e ka inauguruar COVID 4-ën kryeministri. Po nuk ka COVID 4 dhe njerëzit janë të paketuar me 4-5 vetë në sallë, më thonin mjekët mbrëmë, tek infektivi dhe tek “Shefqet Ndroqi”. Dhe pastaj kjo sjell pasoja më të rënda. Se duke parë njëri-tjetrin duke vuajtur, është dhe rëndesa psikologjike, dhe zonja e tha në momentin që mësova që kam COVID, u rëndova psikologjikisht. Po këta që kalojnë javë e javë të tëra brenda spitalit. Dhe fatkeqësi pas fatkeqësie, është një zinxhir fatkeqësish i cili mund dhe duhej të ishte ndërprerë nga qeveria, sepse këto janë përgjegjësi të qeverisë.

Dhe shqetësimi kryesor që kam sot, është që në të gjitha këto të këqija që po na ndodhin, me shumëfishimin e rasteve të infektimit, me numrin më të lartë të viktimave të raportuara, prapë se prapë nuk shoh asnjë reflektim nga ana e qeverisë. Asnjë plan nga ana e kryeministrit, asnjë masë për të ndihmuar njerëzit. Se shumë prej njerëzve do ta kalojnë në shtëpi. Detyra e qeverisë është që këta që e kalojnë në shtëpi, mos t’ju mungojnë barnat. Detyra e qeverisë është që të paktën sëmundja, që është një e keqe në vetvete mos të kthehet në një mallkim të dyfishtë dhe t’i shkatërrojë fare ekonomikisht familjet shqiptare që edhe kështu, edhe pa sëmundje, ekonominë e kanë më të rrënuarën në Ballkan, më të rrënuarën në Europë.
Si i paguat këto para, mund t’ju pyes, mund t’i paguaj dikush për ju, jeni futur në borxh, çfarë bëtë? Si i paguat këto fatura?
Qytetarja Xhemile Mema: Unë mendoj që këto tarifa edhe në një familje me ekonomi mesatare e rëndojnë ekonominë. Dhe në situata të tilla padiskutim që njerëzit mirë apo keq, me borxh apo pa borxh mundohen ta zgjidhin sepse e dinë që duhet ta zgjidhin vetë, nuk do ja zgjidhi askush këtë pjesë. Dhe një shqetësim tjetër që e mendoj tek shifrat e raportimeve, familjarët e mi nuk pulsuan askund për statistika pozitiv, që do të thotë…

Lulzim Basha: Nuk janë rregjistruar fare?
Qytetarja Xhemile Mema: Jo, kush i rregjistroi. Sa janë të tillë domethëne që nuk pulsojnë askund pozitiv.
Lulzim Basha: Ky është problemi, fshihen të dhënat. Dhe kur e them këtë nuk e them thjesht për të bërë një akuzë që kryeministri apo qeveria po fshehin të dhënat, është më e rëndë se kaq.
Në qoftë se të dhënat nuk fshihen dhe publikohen ashtu siç janë me të vërtetë, atëherë merren masat sepse dihet që një përqindje e caktuar e atyre që janë të infektuar sot, pas një jave apo pas 10 ditësh do të kenë nevojë për trajtim spitalor.
Pra në qoftë se ke 500 apo 1 mijë të infektuar sot e di që këta, pra ky numër të sëmurësh, 50, 60 apo 70 do të duhet ti trajtosh në spital dhe fillon merr masat që sot për pas 10 ditësh nuk e lë për çastin e fundit. Bëhet analiza e të dhënave dhe ndihmohen mjekët. Kurse kësaj që po bën kjo qeveri do të thotë ta lësh situatën në rënie të lirë.

Prandaj testimet janë kryesore sepse testimet tregojnë me të vërtetë se sa është përhapja e infeksionit dhe në bazë të saj pastaj merr masat për trajtimin e njerzve.
Fati juaj i mirë nuk është thjesht dhe vetëm që e keni kaluar dhe keni mbijetuar pavarsisht prej kalvarit që po më tregoni dhe parave që ju duhet të paguanit, por e keni kaluar në një kohë kur akoma kishte kapacitete deri diku spitalore dhe mjekësore për tju ardhur në ndihmë.
Fati tragjik i gjithëve ne të tjerëve që nuk e kemi kaluar dhe i shumicës dërrmuese që janë në pamundësi ekstreme ekonomike është që në momentin që flasim kapacitetet spitalore janë realisht të mbingarkuar në çdo aspekt, mbingarkesë e mjekëve, mbingarkesë e infermierëve. Ndërkohë ka medikamente të fuqishme të cilat, disa prej tyre janë të çertifikuara qoftë në Europë apo qoftë në SHBA, ma kanë përmendur Rendisevirin, në Shqipëri është i pa çertifikuar, i pa legalizuar dhe gëlon tregu i zi. Mirpo çmimi kërcet deri në 3000 euro për një kurë Rendiseviri, ndërkohë që ky ilaç duhet të ishte i pranishëm bashkë me ilaçet, bashkë me barnat e tjera duhet të ishte i pranishëm në të 2 spitalet COVID apo në të 3 spitalet COVID.
Të gjitha këto, pastaj dhe rimbursimi i paketës së ilaçeve. Mund të jetë 50 mije, mund të jetë 100 mijë, mund të jetë 200 mijë, në rastin tuaj ka shkuar 2 milion. Po ata që e kanë blerë Randisivirin me paratë e tyre ju ka shkuar 3 mijë euro vetëm Randisiviri.

Qytetarja Xhemile Mema: 4200 euro
Lulzim Basha: 4200?
Qytetarja Xhemile Mema: Po shkon dhe një tjetër format Randisiviri 4200 euro 6 flakonë
Lulzim Basha: E shikon. Këto janë shifrat reale, ky është realiteti. Në qoftë se Randisiviri do të çertifikohej, në qoftë se kompanitë farmaceutike do të merrnin autorizimin për ta sjellë këtu do ta sillnin me çmime normale jo me çmime të tilla, dhe shteti prapë se prapë nuk ka detyrë me të madhe sesa të mbrojë jetën dhe shëndetin e qytetarëve. Paratë këtu duhet të shkojnë, sepse edhe në kohën e pandemisë paratë e taksave të shqiptarëve po vazhdojnë të abuzohen, të zhvaten dhe të shkojnë në drejtim të pa ditur, të shkojnë në parajsa fiskale.
Edhe në kohën kur njerëzit po vdesin nëpër spitale prapë se prapë edhe para disa ditësh vazhdojnë pagesat në thesar për inceneratorin e Elbasanit.
Ne do të bëjmë gjithçka që ta mundim këtë të keqe në të gjitha dimensionet e saj dhe ta shërojmë Shqipërinë edhe të ecim drejt një të ardhme më të mirë ashtu siç dëshironi ju dhe ashtu siç dëshiron çdo shqiptar. Edhe njëherë ju falenderoj nga zemra për këtë bisedë./lapsi.al

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Meta uron Fiter Bajramin nga KMSH: Sakrifica e besimtarëve myslimanë të na frymëzojë për një shoqëri më të drejtë e njerëzore! 0 8

Presidenti Ilir Meta ka zhvilluar sot një vizitë në Komunitetin Mysliman të Shqipërisë, prej ku ka uruar festën e Fiter Bajramit për të gjithë besimtarët, por edhe për të gjithë qytetarët shqiptarë.

Meta është shprehur, në një prononcim për media pas vizitës në KMSH, se sakrificat e besimtarëve myslimanë duhet të frymëzojnë të gjithë qytetarët për një shoqëri më solidare, më të drejtë e më të bashkuar.

“Ishte kënaqësi për të uruar sot vëllezërit e komitetit tonë mysliman me rastin e festës së Fiter Bajramit, duke uruar të gjithë besimtarët, por edhe qytetarët shqiptarë, për të vlerësuar sakrificat e tyre, sidomos gjatë kësaj periudhe të vështirë, edhe për shkak të pandemisë. Shprehim mirënjohje edhe për ndihmat që ata kanë dhënë për të sëmurët, të varfrit. Urojmë që këto sakrifica të na frymëzojnë të gjithëve për një shoqëri më solidare, më të drejtë, më njerëzore, më të bashkuar dhe më në paqe”, tha Meta.

I pyetur nga gazetarët nëse do të paraqitet në seancën dëgjimore në Komisionin Hetimor për shkarkimin e tij, Meta u përgjigj shkurtër: “Vazhdojmë festën dhe mbarësi e gëzim të gjithëve”.

Kryeministri Kurti uron Fiter Bajramin: Reflektimet nga ky muaj të na shoqërojnë përgjatë vitit, të shumëfishojmë lumturinë! 0 5

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka uruar Fitër Bajrami, duke thënë se mbarësia e kësaj dite le të vulos besimin se çdoherë mund të japim më shumë sesa që marrim.

“Në mesin e begative të festës së Bajramit le t’i kujtojmë kufizimet e përjetuara gjatë Ramazanit, ashtu që reflektimet nga ky muaj të na shoqërojnë përgjatë gjithë vitit. Në këtë ditë feste, le të shumëfishojmë lumturinë duke e ndarë me të tjerët, duke uruar më të mirat për njëri-tjetrin dhe duke u kujdesur për shëndetin e njëri-tjetrit”, ka shkruar Kurti.

Kurti ka shtuar se kjo festë qoftë gëzim për të gjithë.

“Qofshin zemrat tuaja gjithmonë burim shprese! Qoftë kjo festë gëzim për të gjithë”, ka shkruar Kurti.